httpstoeristeninformatienederland.nlutrecht (400 x 236 px)

ONS VERHAAL

BROUWERIJ DE VECHT

Al sinds de 17de eeuw werd de kwaliteit van het water in Amsterdam zo slecht, dat men voor drinkwater en bier-brouwen onder andere naar de Vechtstreek uitweek. Niet alleen door vervuiling maar ook door het zilte Zuiderzee water, was het water in de grachten vies en brak. In de 19de eeuw zijn zelfs (nooit uitgevoerde) plannen gesmeed om een ijzeren pijpleiding van Vreeland naar Amsterdam aan te leggen.

Als gevolg hiervan vond men in de 18de eeuw brouwerijen in de dorpen en steden langs de Vecht: Vreeland, Loenen, Breukelen, en Maarssen. In Loenen aan de Vecht werd in brouwerij De Gekroonde A en brouwerij het Hoefijzer Loender Bier gemaakt. Dit bier was volgens de Geheymschrijver van de Staat- en Kerke der Verenigde Nederlanden van uitzonderlijke smaak en zeer gezond:

Dit vermaarde Dorp Loenen heeft twee Brouweryen, beyde onder het Stichtste gedeelte deeser plaats, aan de Rivier de Vecht te vinden ; d'eene benaamt De Gekroonde A en d'ander het HOEFYSER. Het bier dat men daar in brouwt, is zeer wel bekend, en werd alom gepresen, wegens desselfs aangename smaak, en nog meer, om zulks zeer bekwaam werd bevonden , de gezondheit te onderhouden.

Dirk van Doesburgh

Medeoprichter

EEN EERBETOON AAN DE TRADITIE EN SMAAK VAN VROEGER

Vader en zoon Doesburgh hebben met passie voor bier en een liefde voor geschiedenis Brouwerij de Vecht opgericht. De inspiratie voor hun brouwerij komt voort uit de rijke traditie van bierbrouwen langs de oevers van de Vecht in de 17e en 18e eeuw.

Langs de Vecht, in dorpen en steden zoals Vreeland, Loenen, Breukelen en Maarssen, bevonden zich destijds verschillende brouwerijen. Brouwerijen zoals De Gekroonde A in Loenen aan de Vecht en brouwerij Het Hoefijzer in Loenderveen stonden bekend om hun uitzonderlijke smaak en gezondheidsvoordelen.

PROOST OP DE SMAAK VAN HET VERLEDEN EN DE TOEKOMST VAN DE VECHT

Brouwerij de Vecht uit Loenen aan de Vecht wil de historische traditie van het Loender Bier in ere herstellen. Voor de opstart fase maken wij gebruik van de Mirco Brouw-installatie van Brouwerij Troost in Amsterdam op het Westergas-fabrieksterrein. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van grondstoffen en diensten in de Vechtstreek. Zo schroten (het pletten van de mout) wij onze mout gedeeltelijk bij Molen de Hoop in Loenen, halen wij onze kruiden zoveel mogelijk uit de buurt en gelukkig komt het water in Amsterdam voor een groot gedeelte uit onze eigen Loenderveense Plas.

KOM LATER TERUG...

Je moet 18 jaar of ouder zijn om onze website te kunnen bekijken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

Je moet 18 jaar of ouder zijn om onze website te kunnen bekijken.